via. reinterprets vernacular chinese architecture in hong kong atrium household

atrium dwelling – a residing heritage

 

nestled around the silent village of lung tin tsuen, in hong kong, the ‘atrium house’ by by way of. represents a new design of shared living that reinterprets standard chinese architecture. settling inside an spot recognized for its a lot of historic properties and relationship back again to the pre-war times, the task combines vernacular aesthetics with modern day sensibility to create an efficient living surroundings like curved brick partitions, timber accents, overlapping roofs, and redefined chinese courtyards.

impression by kris provoost

 

references of tradition and ‘light moments’

by way of. has made use of silhouettes of regular courtyard houses to notify the spatial prepare, setting up on notions of orders and symmetry to build sequential levels of spaces. the hong-kong based studio has fashioned a narrative of ‘light moments’, in get to enrich the aesthetic facet of the challenge. therefore, colours symbolizing dawn, day, dusk, and night have been subtly built-in into the style and design to distinguish the distinctive practical zones. 

site visitors enter the premises by means of a established of good timber gates, embraced by handcrafted walls of bricks cautiously set in a rotation to variety a rippling influence. on entry, just one is immediately drawn to the ‘shadow’ function wall which spans the full lobby and is composed of hundreds of teardrop-shaped steel plates. these plates were being hand stacked to resemble classic roof tiles, although some of these also double as mailboxes for the inhabitants. 

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.

graphic by kris provoost

 

formed by curved facades and brick styles

from the foyer, motion is then drawn into the central courtyard where the club amenities are housed. here, an arrangement of contemporary brick pavilions wraps all over the central pool, forming a loop of indoor and outside regions connected by narrow pathways, which remind of historic hutongs. the through. group made use of typically proportioned blue bricks and labored closely with regional craftsmen and heritage specialists in purchase to create unique curved facades and openings in the brick styles that let a play of light-weight. 

 

accommodating cultural and leisure facilities, the pavilions are anchored by a tea salon that opens in the direction of the calming mountain sights. in the meantime, greenery and landscaped places further more tie with each other the courtyard with poetic calmness. when considered from higher than, the overlapping roofs of these pavilions grow to be huge vessels for the trees, supplying a unique point of view to the occupants of the higher ranges. 

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.
image by kris provoost

 

inside aspects hinting at chinese tradition

adhering to the exterior of the atrium dwelling, the interiors hint at chinese heritage by means of architectural information. within the banquet place, a dramatic stepped ceiling takes its kind immediately after rice terraces and reflects the different depths of the planters previously mentioned the pavilion roofs. pivoting home windows join the within to the outside, producing contrasting shadows and mosaic flooring, even though allowing for various levels of privacy. 

these areas are further elevated by curated items, from modern home furniture and hand-painted ceramics to sculptural will work in the chess pavilion, artist andrew luk’s LED-lit landscape pieces reflect the condition of conventional siheyuan residences. through. also made bespoke signage for just about every exercise zone crafted from stacked metal sheets with custom made chinese lettering. 

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.
picture by kris provoost

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.
graphic by kenneth chao

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.

image by kenneth chao

curved brickwork reinterprets chinese vernacular architecture in hong kong residence by via.

impression by kenneth chao

 

1/8

image by harlim djauhar winata

image by harlim djauhar winata

image by kris provoost

graphic by kris provoost

image by kris provoost

graphic by kris provoost

image by kris provoost

image by kris provoost

image by kris provoost

picture by kris provoost

image by kris provoost

graphic by kris provoost

image by harlim djauhar winata

picture by harlim djauhar winata

image by kris provoost

impression by kris provoost

undertaking data: 

name: atrium house
architects: by means of. 
place: yuen long, hong kong

myrto katsikopoulou I designboom

nov 13, 2021